Polityka prywatności

Szanuję Twoją prywatność, dlatego poniżej przedstawiam informacje dotyczące danych osobowych.

Korzystając ze strony internetowej www.stojanowska.com, w tym jej funkcjonalności akceptujesz warunki niniejszej Polityki Prywatności.

Ja, administrator Twoich danych

Nazywam się Natalia Stojanowska, jestem administratorem danych osobowym, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą przetwarzane Twoje dane osobowe (dalej także jako „Administrator”). Możesz się ze mną skontaktować wysyłając do mnie maila na adres: kontakt@stojanowska.com

Jakie zabezpieczenia stosuję

Chciałabym, abyś wiedział/a, że dbam o bezpieczeństwo Twoich danych osobowych. W tym celu zastosowałam odpowiednie środki techniczno – organizacyjne zapewniające ich ochronę zgodnie z wdrożonymi przeze mnie procedurami wewnętrznymi.

Jakie dane osobowe przetwarzam

  • Formularz kontaktowy na blogu

Korzystam z wtyczki formularza kontaktowego. Jeżeli chcesz się ze mną skontaktować za jego pośrednictwem będziesz musiał/a podać imię i nazwisko, temat, e- mail i podpis oraz dane podane w treści wiadomości. Przedmiotowe dane osobowe będą przeze mnie przetwarzane zgodnie z niniejszą Polityką Prywatności w celu kontaktu z Tobą. Po zakończeniu kontaktu, dane mogą być archiwizowane.

Musisz również wiedzieć, że korzystając z formularza kontaktowego zbieram Twój adres IP oraz podpis Twojej przeglądarki jako pomoc przy wykrywaniu spamu.

  • Komentarze na blogu

Wszelkie dane w formularzu komentarzy podajesz dobrowolnie, jeżeli chcesz taki komentarz pozostawić. Umieszczając komentarz wyrażasz zgodę na przetwarzanie tych danych. Są to: podpis, e-mail; zapis twojej nazwy, adresu e-mail i adresu strony internetowej w plikach cookies, obrazek profilowy. Dane oznaczone jako obowiązkowe muszą zostać wpisane.

Jeżeli zdecydujesz się dodać na blogu komentarz będziesz musiał podać swój podpis i e-mail. Jeżeli korzystasz z obrazka profilowego, który pojawiają się przy Twoim podpisie, kiedy dodajesz komentarze na moim blogu, również te dane te dane osobowe będę przetwarzać. Zanimizowany ciąg znaków stworzony na podstawie twojego adresu e-mail (tak zwany hash) może zostać przesłany do usługi Gravatar (Globalnie Rozpoznawany Avatar) w celu sprawdzenia czy jej używasz. Polityka prywatności usługi Gravatar jest dostępna tutaj: https://automattic.com/privacy/. Po zatwierdzeniu komentarza twój obrazek profilowy będzie widoczny publicznie na moim blogu przy Twoim komentarzu.

Zostawiając komentarz możesz wybrać opcję zapisu Twojego podpisu, adresu e – mail i adresu strony internetowej w plikach cookies (więcej o ciasteczkach poniżej), dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Pamiętaj jednak, że te pliki wygasają po roku.

Jako Administrator bloga nie ponoszę odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczanych przez czytelników bloga. Zastrzegam sobie prawo do niezamieszczania komentarzy o charakterze spamu, obraźliwych, zawierających wulgarne lub obraźliwe zwroty, a także zawierające treści niezgodne z prawem.

  • social media -Fanpage na Facebooku/Instagram

Twoje dane osobowe podawane na Fanpage lub Instagramie będą przetwarzane w celu administrowania i zarządzania Fanpage/Instagramem, komunikowania się z Tobą, wchodzenia w interakcje, tworzenia społeczności Fanpage/Instagrama.

Podstawą ich przetwarzania jest Twoja zgoda. Dobrowolnie decydujesz się na polubienie/obserwowanie mojego Fanpage/Instagrama. Zasady panujące na Fanpage są ustalane przez Administratora, jednakże zasady przebywania w portalu społecznościowym Facebook czy Instagram wynikają z regulaminów Facebooka. W każdej chwili możesz przestać obserwować mój Fanpage/Instagram. Nie będą Ci się jednak wówczas wyświetlać żadne treści pochodzące od Administratora a związane z Fanpage/Instagramem. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem.

Administrator widzi Twoje dane osobowe, takie jak np. imię, nazwisko czy informacje ogólne, które umieszczasz na swoim profilu jako publiczne. Przetwarzanie pozostałych danych osobowych dokonywane jest przez portal społecznościowy Facebook i na warunkach zawartych w jego regulaminach.

  • Pliki cookies

Za pośrednictwem strony internetowej mogą być gromadzone informacje związane z logowaniem, tj. adres IP, rodzaj wyszukiwarki, język, godziny dostępu oraz adres, strony, z której użytkownik został przekierowany. Dla potrzeb zarządzania stroną i usprawnienia nawigacji używam plików cookies. Jeśli chcesz wiedzieć czym są pliki cookies polecam stronę: http://wszystkoociasteczkach.pl . Zakres wykorzystania plików cookies jest ograniczony wyłącznie do aspektów technicznych (funkcjonalności strony) oraz do celów statystycznych.

Pamiętaj jednak, że masz możliwość takiej konfiguracji przeglądarki internetowej, która uniemożliwia przechowywanie plików cookies. Niestety może to utrudnić prawidłowe funkcjonowanie bloga. Co więcej, możesz zapobiec pobieraniu danych przez plik cookie za pośrednictwem Google poprzez pobranie i zainstalowanie wtyczki dostępnej na stronie: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en-GB .

  • Analiza statystyk

Korzystam z wtyczki Statify w celu analizy statystyk. Stosowana przeze mnie wtyczka nie zbiera żadnych niepotrzebnych ani osobistych informacji, nie wymaga również plików cookies. Wtyczka nie zbiera adresów IP, bo liczy nie użytkowników, ale ilość wyświetleń. Analizuję statystyki w celu bieżącej aktualizacji i poprawy prowadzonego przeze mnie bloga.

Korzystam z wtyczki Site Kit, która skonfigurowana jest z narzędziem Google Analytics, z którego korzystam.

Google Analytics w sposób automatyczny gromadzi informacje o Twoim korzystaniu ze strony i podstron mojej strony. Zgromadzone w ten sposób informacje są najczęściej przekazywane do serwerów w Stanach Zjednoczonych i tam przechowywane.

Możesz zapobiec rejestrowaniu zgromadzonych przez pliki cookies danych dotyczących korzystania przez Ciebie z mojej  strony internetowej przez Google, jak również przetwarzaniu tych danych przez Google, instalując wtyczkę do przeglądarki znajdującą się pod następującym adresem: https://tools.google.com/dlpage/gaoptout.

Jeżeli jesteś zainteresowany szczegółami związanymi z przetwarzaniem danych w ramach Google Analytics, zachęcamy do zapoznania się z wyjaśnieniami przygotowanymi przez Google: https://support.google.com/analytics/answer/6004245.

  • Wtyczki serwisów społecznościowych

Korzystam z wtyczek kierujących do portalu Facebook, Instagram oraz LinkedIn (dalej jako „serwisy społecznościowe”), a także umożliwiających udostępnienie moich treści w tych serwisach społecznościowych. Po kliknięciu w ikonę wtyczki zostaniesz odesłany do strony zewnętrznego dostawy – właściciela danego serwisu społecznościowego. Twoja przeglądarka nawiąże bezpośrednie połączenie z serwerami administratorów serwisów społecznościowych. Korzystanie z tych funkcji może wiązać się z wykorzystaniem plików cookies administratorów serwisów społecznościowych. Musisz wiedzieć, że od momentu kliknięcia przez Ciebie w przycisk wtyczki odsyłającej do serwisów społecznościowych, Twoje dane osobowe są przetwarzane na tym portalu. Właściciel portalu staje się administratorem Twoich danych osobowych, a zatem decyduje o celach i zakresie ich przetwarzania.  Korzystając z mojego bloga akceptujesz ten fakt, że ja jako Administrator nie mam wpływu na przetwarzanie danych przez podmioty trzecie w ten sposób.

Możesz całkowicie uniemożliwić zablokowanie załadowanie się na stronie wtyczek stosując odpowiednie rozszerzenia dla Twojej przeglądarki.

  • Newsletter

Jeżeli zdecydujesz się i wyrazisz zgodę będę przetwarzała Twoje dane osobowe w postaci imienia i adresu e-mail. Pola te są obowiązkowe. Podanie tych danych osobowych jest dobrowolne, ale konieczne do wysłania newslettera. W celu dodania Twojego adresu e-mail do listy subskrybentów poproszę Cię o potwierdzenie zapisu. Jeżeli to zrobisz, Twoje dane osobowe zostaną dodane do listy mailingowej w celu wysłania newslettera.

Subskrypcja mojego newslettera oznacza, że wyrażasz zgodę na wysyłanie do Ciebie informacji marketingowych i handlowych za pomocą środków komunikacji elektronicznej w rozumieniu ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (tekst jedn. Dz.U. z 2020 r. poz. 344), a także zgadzasz się z niniejszą Polityką Prywatności.

Jednocześnie potwierdzając zapis na mój newsletter wyrażasz zgodę na wykorzystanie przeze mnie telekomunikacyjnych urządzeń końcowych w celu marketingu bezpośredniego produktów i usług Administratora, a także przekazywania informacji handlowych zgodnie z art. 172 ust. 1 ustawy – Prawo telekomunikacyjne (tekst jedn. Dz. Dz.U. z 2019 r. poz. 2460 ze zm.).

Powyższe zgody są dobrowolne, jednak konieczne do wysyłki newslettera, czyli informacji o wpisach blogowych, ciekawych produktach, usługach, polecanych linkach, wydarzeniach czy nowościach oferowanych przez Administratora lub osób trzecich polecanych przeze mnie.

W każdej chwili możesz wycofać swoją zgodę, co spowoduje zaprzestanie wysyłania newslettera zgodnie z zasadami zawartymi w niniejszej Polityce Prywatności.

System mailingowy, który wykorzystuję do wysyłki newslettera odnotowuje wszelką aktywność i podejmowane przez Ciebie działania związane z przesyłanymi do Ciebie e-mailami, w tym datę i godzinę otwarcia wiadomości, kliknięcie w linki umieszczone w wiadomości lub newsletterze, moment wypisania się itd.

Cele, dla których przetwarzam Twoje dane i podstawa prawna ich przetwarzania

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane na podstawie:

  •  prawnie uzasadnionego interesu (art. 6 ust. 1 lit. f RODO) w celu:
    • zarządzania blogiem i tworzenia własnych baz danych
    • obsługi konta w portalu Instagram pod nazwą „natalia.stojanowska” oraz konta w portalu LinkedIn pod nazwą „Natalia Stojanowska” i wchodzenia w interakcje z użytkownikami tych miejsc w mediach społecznościowych
    • obsługi fanpage w portalu Facebook pod nazwą Kancelaria Radcy Prawnego Natalia Stojanowska i wchodzenia w interakcje z użytkownikami tych miejsc w mediach społecznościowych 
    • wysłania newslettera jako marketingu bezpośredniego własnych produktów lub usług lub polecanych produktów osób trzecich
    • prowadzenia badań i analiz bloga, między innymi pod kątem funkcjonalności i poprawy jego działania, a także satysfakcji z oferowanych usług
    • dostosowania treści wyświetlanych na blogu do indywidualnych potrzeb oraz ciągłego doskonalenia jakości oferowanych usług
    • kontaktowania się z Tobą, w szczególności przez formularz kontaktowy dostępny na blogu
    • prowadzenia analiz statystycznych
    • ustalenia, dochodzenia lub obrony przed roszczeniami
    • przechowywania danych dla celów archiwalnych i dowodowych, na potrzeby zabezpieczenia informacji, które mogą posłużyć do wykazania faktów
    • zapewnienia rozliczalności i wykazania spełnienia obowiązków nałożonych na mnie przepisami prawa, w tym tworzenia rejestrów związanych z RODO i innymi przepisami
  • na podstawie zgody (art. 6 ust. 1 lit. a RODO) w celu:
    • zapisywania danych w plikach cookies, wykorzystywania plików cookies na blogu i jego podstronach, a także gromadzenia danych ze strony www
    • komentowanie na blogu wpisów blogowych
    • wysłania newslettera (art. 10 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną i art. 172 ustawy – prawo telekomunikacyjne)
    • informowanie o promocjach i ciekawych ofertach Administratora lub podmiotów przez niego polecanych
  • niezbędność do zawarcia i/lub wykonania umowy lub podjęcie działań na żądanie (art. 6 ust. 1 lit. b RODO) w celu:
    • przesłania oferty

Zbieram i przetwarzam tylko takie dane, które sam/a mi podasz, za wyjątkiem danych zbieranych automatycznie za pomocą plików cookies.

Z kim dzielę się twoimi danymi

Udostępniam Twoje dane osobowe podmiotom wpierającym mojego bloga m.in.: podmiotom zapewniającym wsparcie techniczne, w tym hosting strony. Podmioty te znajdują się na terenie Europejski Obszar Gospodarczy (EOG).  

Niemniej jednak Twoje dane mogą być przekazywane poza obszar Unii Europejskich (UE), do państw trzecich. Jeżeli dojdzie do takiej sytuacji, to Twoje dane osobowe będą przekazywane wyłącznie odbiorcom, którzy przystąpili do porozumienia Tarcza prywatności UE-USA (z ang. the Privacy Shield) lub tym, którzy gwarantują najwyższą ochronę i bezpieczeństwo danych.

Link do listy podmiotów, które przystąpiły do Tarczy prywatności UE-USA: https://www.privacyshield.gov/welcome

Z uwagi na to, że korzystam z usług Facebook, LinkedIn, MailerLite, Twoje dane osobowe mogą być przekazywane do Stanów Zjednoczonych Ameryki (USA).

Zachęcam Cię do zapoznania się z postanowieniami polityk prywatności każdego z dostawców:

Facebook: https://www.facebook.com/privacy/explanation

LinkedIn: https://www.linkedin.com/legal/privacy-policy

UAB MailerLite: https://www.mailerlite.com/legal/privacy-policy

H88 S.A. z siedzibą w Poznaniu: https://www.h88.pl/polityka-prywatnosci/

Google LLC: https://policies.google.com/privacy/archive/20171218?hl=pl

Czy musisz podawać swoje dane osobowe?

Podanie danych osobowych jest dobrowolne, z tym, że jest konieczne w celu kontaktu przez formularz kontaktowy, skorzystania z zapisu na newsletter czy korzystając z opcji komentowania na blogu. Konsekwencją niepodania tych danych będzie brak możliwości wysłania do Ciebie newslettera, skorzystania z opcji formularza kontaktowego znajdującego się na blogu czy opcji komentowania na blogu.

Twoje uprawnienia

W każdej chwili możesz skorzystać z uprawnień określonych w art. 15-21 RODO, co oznacza, że:

Masz prawo:

  • dostępu do swoich danych i ich poprawiania
  • bycia zapomnianym, jeśli dalsze przetwarzanie nie będzie przewidziane przez aktualnie obowiązujące przepisy prawa
  • wnieść skargę w związku z przetwarzaniem przez nas Twoich danych osobowych do organu nadzorczego, którym jest Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych
  • cofnięcia zgody, na podstawie której przetwarzam Twoje dane osobowe. Niemniej jednak pozostanie to bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonałam przed wycofaniem zgody. W niektórych przypadkach, Twoje dane osobowe mogą nie zostać w całkowicie usunięte i zostaną zachowane w celu obrony przed ewentualnymi roszczeniami przez czas zgodny z przepisami prawa lub w celu realizacji obowiązków prawnych nałożonych na Administratora
  • do wniesienia sprzeciwu w związku z przetwarzaniem Twoich danych, gdy przetwarzanie Twoich danych odbywa się na podstawie prawnie uzasadnionego interesu lub dla celów statystycznych, a sprzeciw jest uzasadniony przez szczególną sytuację, w której się znalazłeś/aś.

Możesz żądać:

  • sprostowania danych, gdy zauważysz, że Twoje dane są nieprawidłowe lub niekompletne
  • usunięcia danych, gdy uważasz, że Twoje dane nie będą już niezbędne do celów, dla których zostały przeze mnie zebrane, cofniesz swoją zgodę na przetwarzanie danych, zgłosisz sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych, Twoje dane będą przetwarzane niezgodnie z prawem, a nawet gdy Twoje dane powinny być usunięte w celu wywiązania się z obowiązku wynikającego z przepisu prawa
  • ograniczenia przetwarzania danych, gdy zauważysz, że Twoje dane są nieprawidłowe; Twoje dane będą przetwarzanie niezgodnie z prawem, ale sprzeciwisz się ich usunięciu, żądając w zamian ograniczenia ich wykorzystywania; Twoje dane nie będą mi już potrzebne, ale mogą być potrzebne Tobie do obrony lub dochodzenia roszczeń; gdy wniesiesz sprzeciw wobec przetwarzania Twoich danych możesz żądać ograniczenia przetwarzania danych do czasu ustalenia, czy mój prawnie uzasadniony interes prawny ma charakter nadrzędny wobec podstawy sprzeciwu
  • przeniesienia Twoich danych, gdy przetwarzanie Twoich danych odbywa się na podstawie Twojej zgody, a także gdy przeniesienie danych jest technicznie możliwe

Pamiętaj, że Twoje uprawnienia nie są bezwzględne i nie przysługują w odniesieniu do wszystkich czynności przetwarzania Twoich danych osobowych.

W celu realizacji swoich praw możesz zwrócić się do mnie jako Administratora danych poprzez adres kontakt@ stojanowska.com wskazując zakres swoich żądań.

Jak długo przechowuję Twoje dane osobowe?

Będę przechowywać Twoje dane osobowe przez czas niezbędny do realizacji celu, dla którego zostały zebrane, w tym:

  • do czasu cofnięcia zgody lub osiągnięcia celu przetwarzania – w odniesieniu do danych osobowych przetwarzanych na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody. Zwracam jednak uwagę, że po wycofaniu zgody Twoje dane osobowe mogą być jeszcze przetwarzane w celu obrony przed ewentualnymi roszczeniami zgodnie z okresem przedawnienia tych roszczeń lub krótszym, o ile taki okres został wskazany przez Administratora
  • przez okres maksymalnie 3 lat w przypadku osób, które wypisały się z newslettera lub po okresie 1 roku w przypadku braku jakiekolwiek aktywności przez danego subskrybenta. Okres przechowywania danych, który został wskazany w latach liczony jest na koniec każdego roku, w którym nastąpiło rozpoczęcie przetwarzania danych.
  • do czasu skutecznego wniesienia sprzeciwu złożonego w oparciu o art. 21 RODO – w odniesieniu do danych osobowych przetwarzanych na podstawie prawnie uzasadnionego interesu Administratora, w tym w celu marketingu bezpośredniego
  • przez okres wymagany przepisami prawa, w tym prawa podatkowego – w odniesieniu do danych osobowych wiążących się ze spełnieniem obowiązków wynikających z przepisów prawa

Czy profiluję Twoje dane osobowe?

Twoje dane mogą być profilowane, co pomaga w lepszym spersonalizowaniu mojej oferty, którą kieruję do Ciebie. Twoje dane mogą też być przetwarzane w sposób zautomatyzowany, co jednak nie będzie mieć żadnego negatywnego wpływu na Twoje prawa i wolności. Zautomatyzowanie danych będzie odbywać się na zasadach jakie oferują dostawcy innych usług, np. dostawca newslettera. Celem przetwarzania danych w sposób zautomatyzowany jest poznanie przez Administratora preferencji odbiorców newslettera i odwiedzających witrynę www.stojanowska.com oraz kierowanie do nich ciekawych treści czy spersonalizowanych reklam.

Masz prawo wnieść sprzeciw wobec profilowania, jeżeli mogłoby mieć to wpływ na Twoje prawa i obowiązki.

Linki odsyłające na blogu

Na blogu mogą pojawić się linki odsyłające do innych stron internetowych, w tym linki afiliacyjne podchodzące od partnerskich sieci. Będą one otwierać się w nowym oknie przeglądarki lub w tym samym oknie. Jako Administrator nie odpowiadam za treści przekazywane przez te strony internetowe. Zachęcam do zapoznania się z polityką prywatności lub regulaminem tych stron.

Nota prawna

Informacje i materiały do pobrania zamieszczone na mojej stronie internetowej, w tym na blogu nie odnoszą się do konkretnego stanu faktycznego i nie mogą zostać uznane za świadczenie pomocy prawnej, w tym poradę lub konsultację prawną w jakiejkolwiek sprawie. Treści zawarte na mojej stronie internetowej mają charakter wyłącznie informacyjny, a ja nie ponoszę odpowiedzialności z tytułu powstania jakichkolwiek szkód, wynikających z ich interpretacji. Wszelkie materiały umieszczane na niej są aktualne na dzień ich zamieszczenia, chyba, że wskazano inaczej. Nie mogę zagwarantować, że będą aktualne czy przydatne w każdym stanie faktycznym. Wszelkie materiały i informacje zawarte na mojej stronie można wykorzystywać wyłącznie do niekomercyjnego użytku prywatnego. Jeśli chcesz wykorzystać je w celach publicznych lub komercyjnych – napisz do mnie.

Wszelkie materiały umieszczane na moim mojej stronie stanowią przedmiot praw autorskich i nie wyrażam zgody na kopiowanie ich w całości lub w części bez mojej wyraźnej i uprzednio wyrażonej zgody. Powyższe zastrzeżenie w zakresie uzyskania zgody nie ma zastosowania do materiałów umieszczonych w zakładce Bezpłatne wzory.

Niniejsza Polityka Prywatności jest ważna od 22.01.2020 r. obowiązuje do czasu jej aktualizacji, o czym na pewno poinformuję na blogu. Przyczyną zmian mogą być rozwój technologii internetowej, zmiany w powszechnie obowiązującym prawie, czy rozwój strony i bloga. Wszelkie zmiany wprowadzane przeze mnie do Polityki Prywatności w przyszłości będą publikowane i będą obowiązywać wyłącznie na przyszłość.

Data ostatniej aktualizacji: 28.04.2020 r.